NRK Super på Utviklingshuset

Supernytt, NRKs egen nyhetssending for barn, tok turen til Utviklingshuset i vinterferien, for å følge elever fra Nordpolen Skole inn i «Det magiske klasserommet».
Det magiske klasserommet_utviklingshuset

20 ivrige elever sitter på gulvet. De er spente før reisen til Etiopia. Reiseleder er Johan Johansen (26) fra Redd Barnas infokorps. Det at de skal bli filmet og intervjuet av Supernytt, gjør det hele ekstra spennende, synes elevene.

Reisen inn i «Det magiske klasserommet» begynner med en interaktiv film som flyr elevene fra Norge til Etiopias hovedstad, Addis Abeba.  Endelig destinasjon er barneskolen Walidaba skole. Før de kommer dit, må de norske elevene gjennom passkontrollen; det vil si svare på spørsmål om Etiopia.

Det burde gå greit for fasiten har de fått underveis på flyturen. Det er mange ivrige hender i været, og de har tydeligvis fulgt godt med, for elevene fra Nordpolen skole svarer riktig på samtlige spørsmål.

Underveis beveger Supernytts videojournalist, Trine Lise Sviggum Helgerud, seg stadig rundt, for å bytte vinkel på kameraet, men elevene gjør som de har fått beskjed om; ”ikke bry dere om kameraet”. De er med andre ord proffe.

Initiativrik og nysgjerrig gjeng

det magiske klasserommet2_utviklingshuset

Gjennom filmen blir elevene kjent med en jente som går på Walibaba skole.

- Jeg kan det språket hun snakker, utbryter en av klassens mest ivrige elever.

Dette er en initiativrik klasse. Når reiselederen stiller spørsmål om forskjellene på skolehverdagen i Norge og i Etiopia, er kommentarene og spørsmålene mange.

For eksempel må mange barn i Etiopia jobbe lange dager, i tillegg til å gå på skole. Det synes klassen fra Nordpolen er urettferdig.

Vel tilbake til Norge og Utviklingshuset, er det klart for å utforske FNs tusenårsmål. Formidler Hege Røsto Jensen overtar som reiseleder.

FNs tusenårsmål

- Hva er et mål? spør Jensen.
- Et mål er noe man scorer i fotball.
- Et mål er noe man skal kunne utenat.
- Det kan være et mål at man skal skjønne noe, kommer det fra elevene.

Forslagene er mange og gode. Alle de åtte tusenårsmålene for å bekjempe verdens fattigdom, blir gjennomgått, og de lærer at det er mål nummer to det går best med; å sørge for at alle barn skal få gå på grunnskole. Elevene synes det er dumt at ikke alle har det så godt som vi har det her i Norge.

- Kjempebra å være her

jenter_magiske klasserom
- Det er kjempebra å være her, sier Linda Farhad Seediq (8) og klassevenninnen Natalia Siczek (7).

Supernytt dokumenterer hele reisen til og fra Etiopia. Etterpå blir to av elevene intervjuet. De har fått på seg hver sin mikrofon.
Det kan av og til være litt vanskelig å huske på at man ikke skal ta på mikrofonene, men ellers er de helproffe intervjuobjekter som velvillige svarer på journalistens spørsmål.

- Det er kjempebra å være her, fordi det er gøy å lære nye ting. Jeg kunne ikke noe om Etiopia fra før, sier Linda Farhad Seediq (8).
Klassevenninnen Natalia Siczek (7) er helt enig i at det har vært spennende å få reise til Etiopia.

Publisert 25.02.2013
Sist oppdatert 16.02.2015