Lite dokumenterte resultater av demokratistøtten

Konkrete resultater av demokratistøtten gjennom politiske partier kan i liten grad dokumenteres. Det viser en ny gjennomgang utført på oppdrag av Norad. 

Rapporten, som er utarbeidet av Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR), viser til forbedringer for ordningen sammenlignet med perioden 2002-2009. Samtidig kommer det fram at konkrete resultater i liten grad kan dokumenteres.

Flere resultater er oppnådd, men de fleste er i kategorien «sannsynlige effekter».

- For Norad er det viktig at pengene som brukes innen denne tilskuddsordningen bidrar til å styrke demokratier i våre samarbeidsland. Denne rapporten er bestilt for å gi oss råd om hvordan vi kan innrette ordningen i fremtiden slik at ordningen gir slike positive resultater, sier Svein Bæra, avdelingsdirektør i avdeling for sivilt samfunn i Norad.

Rapporten kommer blant annet med følgende anbefalinger:

Om gjennomgangen:

  • På oppdrag fra Norad har Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) foretatt en gjennomgang av ordningen, i tråd med Utenriks- og forsvarskomiteens innstilling til statsbudsjettet for 2014. 
  • Målet med gjennomgangen har vært å vurdere hvorvidt ordningen har bidratt til å oppnå målene og hvilke konkrete resultater som kan dokumenteres
  • Les hele rapporten
  • Rapporten anbefaler at Norad skal fortsette å forvalte tilskuddene. Samtidig foreslås det at tilskuddsmottakerne bør kunne trekke på ekstern faglig kompetanse, i form av nasjonale eller internasjonale samarbeidspartnere, et rådgivende organ eller et ressurssenter. 
  • Tilskuddene til partiene er forholdsvis beskjedne og dermed blir omfanget av administrasjon både for partiene og Norad uforholdsmessig store. 
  • Det er behov for inngående kunnskap om landkontekst blant tilskuddsmottakerne, de norske partiorganisasjonene.

- Rapportens anbefaling om at tilskuddsmottakerne har behov for økt fagkompetanse om demokratiutvikling i fattige land knyttet til landspesifikke analyser, er viktig. En mulighet er å involvere nasjonale eller internasjonale aktører med spisskompetanse som rådgivere i prosjektene. Et annet alternativ er å legge til rette for økt samarbeid mellom partiene og andre nasjonale eller internasjonale partnere, som er godt forankret lokalt og har solid kompetanse innen demokratiutvikling. Dette kan bidra til bedre resultatoppnåelse, sier Bæra.

Publisert 04.11.2014
Sist oppdatert 16.02.2015