Kronprinsparet fronter NM i bistand 2013

Norad utfordrer norsk ungdom om bistand. Kronprinsparet håper «NM i bistand» vil bidra til at flere unge engasjerer seg i utviklingsspørsmål.

Folk flest vet lite om resultatene av norsk bistand, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat for Norad. Derfor lanserte Norad torsdag forrige uke kunnskapskonkurransen «NM i bistand».

Det norske kronprinsparet har et sterkt internasjonalt engasjement, og mener det er viktig at unge styrker sin kunnskap om global utvikling.

- Det er en stor ressurs som ligger i at unge mennesker engasjerer seg i disse spørsmålene, og tenker gjennom dem og ønsker å engasjere seg. Det har jeg veldig tro på, sier Kronprins Haakon.

Se video: Hvorfor er det viktig at ungdom er engasjerer seg?

På tur med Norad

Sammen med Kronprinsesse Mette-Marit, har Kronprinsen bidratt med et par av spørsmålene i konkurransen. Alle landets videregående skoler er invitert til å delta i «NM i bistand», som strekker seg over syv uker. Klassen som stikker av med tittelen «norgesmester i bistand», vinner også en klassetur til Tanzania.

Det var en reise i regi av Norad som gjorde spesielt inntrykk på Kronprinsessen og fikk konsekvenser for hennes engasjement. Som nybakt mor for prinsesse Ingrid Alexandra, besøkte hun Malawi.

– Der møtte jeg veldig mange mødre som ikke hadde samme muligheter til å støtte opp om barna sine, og som kanskje ikke ville få se barna leve opp. Det har gjort så sterkt inntrykk at jeg har sagt at jeg kommer til å jobbe med HIV/AIDS-tematikken resten av livet fordi jeg synes det er så viktig, forteller Kronprinsesse Mette-Marit.

Kronprinsessen har vært spesialutsending for FNs aidsprogram UNAIDS siden 2006, og i lengre tid arbeidet for å styrke ungt lederskap i aidsarbeidet.

Se video: Kronprinsparet forteller om møter som har gjort sterkt inntrykk på dem

Gode bistandsresultater

På få dager har allerede over 570 skoleklasser landet rundt registrert seg i konkurransen. Det er en god start, synes Norads kommunikasjonsdirektør, Eva Bratholm.

– Det er spesielt viktig at ungdom engasjerer seg i internasjonale utviklingsspørsmål. Det angår den verden de skal leve i, og det er de som skal fortsette dette arbeidet i tiden fremover, sier Bratholm.

- Bistand gir ofte gode resultater, og det vil vi gjerne at skattebetalerne skal vite. Det synes jeg de kan de være stolte av, legger Bratholm til.

NM i bistand 2013

  • «NM i bistand» er en kunnskapskonkurranse om hva Norge gjør for å bekjempe fattigdom og fremme menneskerettighetene, og hvilke resultater vi oppnår med norsk bistand
  • 7 uker, 7 tema: «NM i bistand» går over syv uker fra nå til slutten av oktober. Årets tema er helse og utdanning, og hver uke åpnes et nytt kapittel med nye oppgaver.
  • Det kåres to vinnere; en klasse på videregående skole og en individuell vinner. Ved konkurransens slutt avholdes finaler for de ti klassene og de ti enkeltpersonene som har høyest poengsum.
  • Vinneren av klassekonkurransen vinner en reise til Tanzania i regi av Norad. Alt du trenger å gjøre for å delta, er å registrere deg med en gyldig e-postadresse. Kun personer bosatt i Norge, og skoleklasser på videregående skoler i Norge, kan vinne «NM i bistand».
  • Det er Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid, som står bak «NM i bistand». Norad skal informere om hva norsk bistand er, hvordan norske bistandspenger brukes og hvilke resultater som oppnås.

Klikk på bildet for å laste ned høyoppløselig versjon

H. K. H Kronprinsesse Mette-Marit og H. K. H Kronprins Haakon fronter NM i bistand 2013

Publisert 03.09.2013
Sist oppdatert 16.02.2015