Klimatoppmøte – et steg på veien til Paris 2015

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon samlet i går verdens statsledere for å skape momentum rundt at vi må redusere klimautslippene nå. Statsledere brukte anledningen til å samles om behovet for å gjøre noe nå, men også diskutere behovet for å få til en global avtale om utslippsreduksjoner som bør tre i kraft i 2020. 

Klimatoppmøtet er formelt sett ikke en del av klimaforhandlingene, men et forsøk på å skape politisk oppslutning. Som oppmarsj til møtet var det en klimamarsj i New Yorks gater med hvor over 400 000 mennesker deltok.

Flere land meldte om finansielle bidrag til å gi insitamenter for utviklingsland til å gjennomføre grønne vekst strategier. 

Norge leder an for å bevare regnskog

Norge fokuserer i stor grad sin innsats på skog. Statsminister Erna Solberg gikk sammen med utenriksminister Børge Brende og klima- og miljøminister Tine Sundtoft ut og lovet nye milliarder til Peru og Liberias innsats mot avskoging.

Omfattende tiltak for å stoppe global oppvarming

På programmet for statslederne står det også mange andre tema enn skog. Blant annet skal de diskuterer klimaendringenes forhold til olje og gass-sektoren, landbruk, energi, finans, transport og byer med flere. Alle deler av samfunnet må sees på dersom vi skal nå målet om å ikke øke temperaturen over 2 grader celsius for å unngå farlige klimaendringer.

Sette en pris på utslipp

De investeringene og den infrastrukturen som bygges i verden i dag og frem til 2030 vil være avgjørende for om vi lykkes. I Norad følger vi derfor med spenning Oppropet 2014 Global Investor Statement on Climate Change fra over 340 fond og store investorer som blant annet har kommet med en oppfordring om at det må settes en pris på utslipp av klimagasser.

I Dagbladet leser vi at Oljefondet ikke vil skrive under, men at Erna Solberg understreker at Oljefondet er bundet av det Norge skriver under på.

Se også rapporten New Climate Economy som konkluderer med at Klima+vekst=sant. Norad er stolte av å ha vært med i kulissene for å få organisert arbeidet rundt denne rapporten som nå er et viktig bidrag i samtalene som foregår.

Klimasmart landbruk er også i fokus hos Generalsekretæren i FN. Han lanserte i går en Global Alliance for Climate-Smart Agriculture. Dette er i kjernen av den norske innsatsen for klimatilpasning, og et viktig arbeidsfelt for Norad. Vi gleder oss til å se åpningen av denne alliansen senere i dag.

Drømmen om Paris

Vil dette hjelpe oss på veien mot Paris og klimaavtalen en håper å inngå under forhandlingene der vinteren 2015? Signalene vil vi få i løpet i de neste månedene og utover 2015. Da skal alle verdens land melde inn sine utslippsreduksjoner. Når vi nærmer oss møtet i Paris vil vi ha en god ide om de innmeldte reduksjonene i sum vil være nok til å hindre farlige klimaendringer. 

Publisert 24.09.2014
Sist oppdatert 16.02.2015