FN-sambandet: - Viktig folkeopplyser, usynlig vaktbikkje

FN-sambandet får kritikk for lite hensiktsmessig organisering og usynlighet i det offentlige ordskiftet, men samtidig mye skryt for en dyktig stab og lokal forankring, i en ny gjennomgang av organisasjonen.

Kommentar fra FN-sambandet

Etter FN-sambandets ønske, og da rapporten må sees i sammenheng med gjennomgangen av hele informasjonsstøtten gjort i 2013 hvor organisasjoner fikk mulighet til å komme med høringsuttalelse, publiseres FN-sambandets kommentarer her: Kommentar fra FN-sambandet.

FN-sambandet får nesten 30 millioner kroner årlig i informasjonsstøtte fra Norad. Dette utgjør en tredjedel av denne bevilgningen. I 2013 ble det gjort en gjennomgang av tilskuddsordningen, men denne inkluderte ikke FN-sambandet.

- De var ikke med i gjennomgangen av informasjonsstøtten fra 2013 på grunn av størrelsen samt FN-sambandets historiske særstilling, forteller underdirektør Vigdis Halvorsen i seksjon for utviklingsinitiativ i avdelingen for sivilsamfunn.

Derfor foreligger nå en egen gjennomgang av FN-sambandet, utført av det danske konsulentselskapet Konsulentnetværket.

Viktig rolle i skolen

FN har siden opprettelsen hatt en viktig rolle i norsk utviklingspolitikk. FN-sambandet har som mandat å fremme debatt, og øke kunnskapen i befolkningen om FNs arbeid og mer generelt om nord/sør-spørsmål. FN-sambandet er en medlemsorganisasjon og har også et eget informasjonskontor om ILO.

Kjernevirksomheten er likevel samarbeidet med utdanningssektoren. I dag er 700 skoler såkalte FN-skoler, med et utstrakt samarbeid, som blant annet innebærer muligheter for studietur for lærere til FN i New York og fortrinnsrett til FN-sambandets tilbud til lærere og elever. Alle læringsressurser er tilgjengelig også for skoler som ikke har denne spesielle tilknytningen. 

Konsulentene bak gjennomgangen er imponert over FN-sambandets samarbeid med skolesektoren, og fremhever dette som et satsningsområde som potensielt kan få enda større plass i organisasjonen. Ordningen med FN-skoler og opplegget på hver enkelt skole - med ulike foredrag og aktiviteter - blir positivt omtalt.

Konsulentene fremhever spesielt gjennomføringen av FN-rollespill, internasjonalt kjent som Model UN. Rollespillene er, ifølge konsulentene, svært effektive, og populære i målgruppen – og blant de ansatte.

- For konservativ

I gjennomgangen får FN-sambandet kritikk for å være for lite synlige det offentlige ordskiftet om nord/sør- og FN-spørsmål. Konsulentene mener at årsaken til dette er et for konservativt syn fra FN-sambandet om hva FN-sambandet kan mene noe om, og stor forsiktighet med å kritisere FN. FN-sambandet skal være en «vaktbikkje», og det er de i for liten grad i dag, slår gjennomgangen fast.

Konsulentene fremhever videre at denne konservative tenkemåten går igjen i hele organisasjonen, i alt fra hvordan den sentrale ledelsen forholder seg til sine personalressurser rundt om i landet, til hvordan man utfører samarbeidet med skolene, som ellers får svært positiv omtale.

Et problem, ifølge konsulentene, er at FN-sambandet i stor grad baserer seg på bruk av egne ressurser fremfor å bygge opp kompetanse hos lærerne ute på skolene. Det fører til at sprengt kapasitet hos FN-sambandet og få muligheter til å nå flere, slår de fast.

Skal legge ny strategi

FN-sambandet er, ifølge Halvorsen, i gang med å meisle ut en ny strategi, og hun håper at konklusjonene i rapporten diskuteres som en del av dette arbeidet.

- At FN-sambandet tolker sitt mandat konservativt og forsiktig er også vår vurdering, sier Halvorsen, og legger til:

- Det blir interessant å følge dette videre i FN-sambandet og se om funnene i denne rapporten vil påvirke ny strategi.

FN-sambandets nåværende fireårige finansieringsavtale med Norad løper ut 2014. De kan søke om ettårig forlengelse av avtalen for 2015, i likhet med alle andre organisasjoner med fireårig rammeavtale. Søknadsfristen for informasjonsstøtten er 1. november 2014.

 

Publisert 22.09.2014
Sist oppdatert 16.02.2015