- Det er fremdeles mulig med bærekraftig utvikling

Professor ved Columbia University og rådgiver i FN, Jeffrey D. Sachs, besøkte Norad tirsdag ettermiddag og snakket om veien mot nye, bærekraftige utviklingsmål.
Se intervjuet med Dr. Sachs i forbindelse med besøket i Norad. (Video: Laila S. Berg)

-Hvordan kan verden bli litt mer lik Norge, slik at vi kan løse problemene? spurte Jeff Sachs, og fridde med det til publikummet.

Sachs var i Norge for å moblisere til å finne løsninger for en økonomisk utvikling som er sosialt inkluderende og miljømessig bærekraftig. Han er spesialrådgiver for FNs generalsekretær Ban Ki-moon og leder The Sustainable Development Solutions Network  som skal gi innspill til arbeidet med å utvikle FNs nye, bærekraftige utviklingsmål, i den såkalte post2015-agendaen.

- De nye utviklingsmålene bør være mål som kombinerer økonomisk vekst, sosial inkludering og miljømessige bærekraft. Det innebærer blant annet å jobbe for ren energi, ren industri og "smarte" byer, som ikke forurenser, sa Sachs.

Største utfordring

Algeoppblomstring, Quindao, Shandong Province 2013
Sachs viste fram dette bildet som et eksempel på konsekvensene av forurensing og menneskeskapte klimaendringer. Bildet er fra Qindao i Shandong-provinsen i Kina og viser en gutt som svømmer under algeoppblomstringen i 2013.
Foto: www.natureworldnews.com

- De største utfordringene i fremtiden vil være klimaendringene, sa Sachs. Vi har allerede sett det med superstormen Sandy, i oktober 2012, Beijing innhyllet i forurensing i januar 2014, Paris i smog i mars 2014, samt tyfonen Haiyan som herjet på Filippinene, poengterte han i sitt foredrag. 

Jeffrey Sachs og UNSDSN anbefaler at de nye, bærekraftige utviklingsmålene mot 2030 fokuserer på følgende temaer: 

  1. Avskaffe ekstrem fattigdom
  2. Fremme bærekraftig vekst og sysselsetting 
  3. Utdanning for alle 
  4. Rettferdig fordeling
  5. Helse for alle 
  6. Bærekraftig landbruk 
  7. Bærekraftige byer
  8. Bærekraftig energi og klimaforandring 
  9. Bærekraftig biologisk mangfold
  10. Godt styresett 

Les mer om Jeffrey D. Sachs

Jeffery D. Sachs (1954) har forfattet en rekke bøker. De to seneste bøkene om verdens fattigdom lå på New York Times liste over bestselgere. Sachs er inkludert på Time Magazines liste over verdens mest innflytelsesrike personer i 2004 og 2005 og har ledet FNs tusenårsprosjekt 2002 -2006 . Han har utviklet et gratis nettbasert kurs «The Age of Sustainable Development».  

 

 

Publisert 09.04.2014
Sist oppdatert 16.02.2015