Brasil ikke lenger største mottaker av norsk bistand i 2011

Endringer på når utbetalinger kan registreres som bistand gjør at Brasil rykker ned fra bistandstoppen - Afghanistan inntar førsteplassen i 2011. Justeringen fører også til at norsk bistand faller til under 1 prosent av BNI.

Om norsk bistand til Brasil:

Norge lovet i 2008 Brasil inntil en milliard dollar innen utgangen av 2015 dersom landet kan vise til fortsatt reduksjon i avskogingen.

Avskogingen er redusert med 77 prosent på sju år. Med bakgrunn i disse resultatene har Norge til nå betalt ut 3,55 milliarder kroner av disse regnskogpengene.

Av dette står om lag 2,9 milliarder kroner på konto i påvente av at Brasil er klar for å sette i gang gode utviklingsprosjekter.

Det er avdeling for utviklingssamarbeid i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) som anbefaler Norge å justere praksisen for når støtten til Brasils innsats for å bevare regnskogen skal rapporteres som offisiell bistand.

Resultatbasert bistand

Det har tatt tid for Brasil å utvikle gode og robuste utviklingsprosjekter som regnskogpengene kan brukes på. Dette er bakgrunnen for at Norge fra 2010 har satt av pengene Brasil har fått for bevaring av regnskog, i et gjeldsbrev. Det betyr at pengene settes på en egen konto for Brasil, og at landet er garantert å få pengene når de trenger dem for å finansiere utviklingsprosjektene.

- Sammen med Brasil har vi satt i gang et arbeid for å finne praktiske løsninger som sikrer at pengene skal kunne godkjennes som bistand det året de bevilges. Det er viktigere at pengene blir brukt godt, enn at de blir brukt raskest mulig, sier Heikki Eidsvoll Holmås.

OECD ber nå Norge rapportere disse pengene som tilsagn til Brasil. Først når Brasil trekker på gjeldsbrevet, skal pengene rapporteres som utbetalt bistand til landet. Til nå har Norge rapportert støtten som utbetalt i det pengene går ut av bistandsbudsjettet og inn på Brasils gjeldsbrev.

Under 1 prosent

Norsk bistand i tall

Norsk bistand i tall er Norads statistikkportal. Portalen gir deg enkel tilgang til all offisiell, norsk bistandsstatistikk fra 1960 til i dag, uavhening av om pengene er forvaltet av Norad eller andre etater.

Norsk bistand i tall

Dette betyr altså en justering av størrelsen på den offisielle bistanden fra 2010 og fremover. Etter de nye beregningene, utgjorde bistanden 1,05 prosent av vår bruttonasjonalinntekt i 2010, 0,96 prosent i 2011, mens de foreløpige anslagene for 2012 viser at 0,98 prosent av vår bruttonasjonalinntekt gikk til bistand.

Endringer i Norsk bistand i tall

Norad er ansvarlig for rapporteringen av norsk bistandsstatistikk, og alle tall er tilgjengelig i statistikkportalen Norsk bistand i tall. Norad vil i løpet av de nærmeste dagene gjøre en justering i portalen slik at vi får presentert de oppdaterte og riktige tallene.

Publisert 07.02.2013
Sist oppdatert 16.02.2015