Lager global ungdomskampanje i Oslo

Kampanjen skal sørge for at ungdoms seksuelle og reproduktive helse og rettigheter, og målet om en gang for alle å stoppe spredningen av hiv, får en sentral plass når nye internasjonale utviklingsmål skal vedtas til høsten.

De nye bærekraftsmålene som avløser FNs tusenårsmål, er en historisk mulighet internasjonalt til å anerkjenne seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (ofte forkortet SRHR) som et viktig bidrag til bærekraftig utvikling. Erfaringene fra arbeidet som er gjort på målene så langt, viser at dette er et av de mest kontroversielle temaene i forhandlingene.

Derfor samler Norad samarbeidspartnere fra Norge og verden for å utarbeide en global kampanje for å mobilisere ungdom i utviklingsland til å sette egen helse og rettigheter på post 2015-agendaen.

Til møtet i Oslo, som er et samarbeid mellom International Women’s Health Coalition, Restless Development, UNAIDS og Norad, kommer deltakere fra mer enn 30 internasjonale sivilsamfunnsorganisasjoner og multilaterale partnere. H. K. H Kronprinsesse Mette-Marit deltar også på møtet, i kraft av sin rolle som spesialutsending for UNAIDS.

Som 15-åring fant Paul Banda ut at han var født med hiv. Som ung og lovende artist i hjemlandet Zambia, måtte han ta et valg. Han valgte å være åpen om sin status som hiv-positiv, og er i dag et forbilde for andre unge hiv-positive i hjemlandet.

Verdens største ungdomsgenerasjon

Aldri før har verden hatt en større ungdomsgenerasjon enn i dag. 1,8 milliarder ungdommer i alderen 10 til 24 år utgjør 25 prosent av verdens befolkning. Afrika er verdens yngste kontinent med 200 millioner mennesker mellom 15 og 24 år. 70 prosent av disse lever for under to dollar om dagen.

Ungdommen trekker ofte inn til de store byene for å komme seg ut av fattigdommen på landsbygda. I disse tilfellene betaler ungdommen ofte en høy pris i form av dårligere helse på grunn av akutt forurensing, samt dårlige bolig- og arbeidsforhold.  Det er viktig å engasjere og involvere ungdom i å skape en mer bærekraftig, rettferdig og likestilt verden. Dersom ungdom ikke integreres i f.eks. arbeids- og boligmarked, kan ungdomsbølgen bli en trussel mot stabilitet.

God helse og rettigheter

De fleste unge har god helse, men det dør likevel rundt 2,6 millioner unge mennesker hvert år. 97 prosent av disse dødsfallene finner sted i lav- og middelinntekstland og er mulig å forebygge.

40 prosent av nye hivinfeksjoner skjer blant ungdom i alderen 15-24 år. 11 prosent av alle fødsler i verden er blant jenter i alderen 15-19 år. Det vil si at 16 millioner tenåringsjenter føder barn hvert år. I utviklingsland er komplikasjoner ved graviditet og fødsel hovedårsaken til dødsfall blant jenter i alderen 15-19 år.

Ekteparet Geoffery og Getwood Kaliki har mistet tre døtre som døde av aids. Nå har de ansvaret for åtte unge barnebarn.

Mobiliserer ungdom

Ungdomsdeltakelse og samarbeid er essensielt for å sikre at både politikk og programmer på SRHR treffer unge menneskers liv. At de tar opp i seg at ungdom har ulike behov og erfaringer, og at deres rett til helse, til å bestemme over egen kropp og deltakelse ivaretas på alle nivå.  

I dag finnes det ingen felles ungdomsledet – eller egen – kampanje som har som mål å mobilisere ungdom på landnivå. Dette er utgangspunktet for organisasjonene som møtes til idédugnad i Norad og Oslo 27.-29. januar. Alle organisasjonene som deltar, arbeider med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, hiv og spørsmål tilknyttet ungdom. 

Organisasjoner som Restless Development, International Women’s Health Coalition, The PACT og UNAIDS skal samarbeide om prosjektet med støtte fra Norad. 

Sikter mot toppmøte

Kampanjen er planlagt å gå fra februar til september 2015, og planen er at den skal avsluttes med en hendelsesrikdag rett før verdens statssjefer møtes for å vedta bærekraftsmålene under FNs generalforsamling. Det store målet med kampanjen er at seksuell og reproduktiv helse og rettigheter skal inkluderes som et mål, med klare indikatorer som landene måles på.

Kronprinsesse Mette-Marit har siden 2009 fulgt ungdomsarbeidet innenfor hiv tett, og har lenge vært en aktiv og sterk pådriver for ungdoms deltakelse og lederskap innenfor internasjonalt hiv-arbeid. I 2009 var Kronprinsessen blant annet vertskap for Oslo Young Leaders Summit, som resulterte i etableringen HIV Young Leaders Fund. Dette er en ungdomsledet finansieringsmekanisme for ungdomsledede tiltak rettet mot hiv-positiv ungdom og andre sårbare ungdomsgrupper på landnivå. Kronprinsessen var også med på å introdusere ACT! 2015-initativet som den nye kampanjen skal bygge på.

Lille Musonda har sluppet unna viruset hans mor bærer, fordi hun har fått medisiner som hindret smitte mens han lå i magen.
Publisert 27.01.2015
Sist oppdatert 16.02.2015