1,8 milliarder unge: Fattigdomsfelle eller framtidshåp?

Tidenes største ungdomsgenerasjon. Ni av ti ungdommer lever i utviklingsland. Utfordringene er mange. Det er også mulighetene.

Årlig gir FNs befolkningsfond (UNFPA) ut en tilstandsrapport for verdens befolkning. I år er fokuset på tidenes største ungdomsgenerasjon. Rapporten er både optimistisk – og realistisk.

Dersom landene i Afrika ikke klarer å bedre forutsetningene for ungdommen radikalt, ender kontinentet i verste fall opp med en «tapt generasjon». Situasjonen for unge i mange utviklingsland er alarmerende, men ungdomsgenerasjonen kan også, med kloke samfunnsinvesteringer, bli dem som jobber land ut av fattigdom.

Finnes det jobber for alle?

State of the World Population

  • State of the World Population er en årlig rapport fra FNs befolkningsfond
  • Årets rapport heter The power of 1,8 billion
  • 28 prosent av verdens befolkning var i 2010 mellom 10 og 24 år.
  • 20 000 jenter under 18 år får barn hvert år i utviklingsland.
  • 515 millioner ungdom i alderen 15-24 år lever på mindre enn to amerikanske dollar dagen.
  • Gevinsten av investeringer innen helse, utdanning, sysselsetting og likestilling rettet mot ungdom beregnes i rapporten opp mot 500 milliarder amerikanske dollar årlig i 30 år.

Hvert år når 120 millioner ungdom arbeidsfør alder globalt. Ungdom er overrepresentert blant arbeidsledige, og har ofte usikre jobber i uformell sektor. Nettopp den store økningen av antall unge er en årsak. Mangel på kvalitet i utdanningen en annen. I dag lever omlag 515 millioner ungdom i alderen 15-24 år på mindre enn to amerikanske dollar dagen.

Skal unge bli attraktive arbeidstakere, må det investeres i kunnskap og ferdigheter. Disse må være tilpasset arbeidsmarkedets behov.

Ungdom trenger også tilgang til seksuelle og reproduktive helsetjenester som prevensjon og tilgang til trygg abort. De må ha mulighet til å ta egne valg om sin egen kropp og seksualitet, samt kunne delta likeverdig i demokratiske beslutningsprosesser og samfunnslivet.

Utfordringen er, ifølge rapporten, å sørge for at det finnes nok skoler og universiteter, arbeidsplasser og informasjon slik at alle ungdommene får gode muligheter.

Stor samfunnsgevinst

Tross utfordringene, konkluderer FNs befolkningsfond i rapporten med at dagens befolkningssammensetning, hvor det er flere unge enn gamle og barn, skaper et enormt mulighetsrom til å skape utvikling.

Rapporten benytter begrepet «demografisk utbytte» for beskrive hvordan riktige og tilstrekkelige investeringer i dagens ungdomsbefolkning vil kunne gi en enorm sosioøkonomisk avkastning. Årsaken er at landene vil være i en situasjon hvor majoriteten i samfunnet vil være i arbeidsfør og produktiv alder.

Ved å sikre nødvendige- og tilstrekkelige investeringer i ungdom inkludert utdanning, seksuell og reproduktiv helse, sysselsetting og rettigheter for ungdom, vil man kunne få en endring hvor utviklingsland får en økonomisk fremgang.

Rapporten tallfester gevinsten av investeringer innen helse, utdanning, sysselsetting og likestilling rettet mot ungdom, til opp mot 500 milliarder amerikanske dollar årlig i 30 år. Dette tallet gjelder i landene sør for Sahara alene. Dersom investeringene forvaltes riktig vil dette være nok til å få hundre millioner mennesker ut av fattigdom, samt øke levestandarden betraktelig for enda flere.

Ungdom og bærekraftsmål

Dagens enorme ungdomsgenerasjon utgjør et perfekt utgangspunkt for økonomisk og sosial utvikling. Ifølge Helga Fogstad, seksjonsleder for helse i Norad, er det helt sentralt å sikre en helhetlig og integrert tilnærming til ungdom i de nye bærekraftsmålene, som utarbeides i disse dager.

- Dersom man skal klare å utnytte det enorme potensialet som dagens generasjon av ungdom representerer, så må vi starte med å involvere dem og utvikle deres kapasitet som endringsaktører og menneskelige ressurs, sier Fogstad.

- Vi må la dem delta i beslutningsprosesser som vil påvirke deres hverdag og fremtid de neste 15 årene, understreker hun og henviser til betydningen av å sikre ungdomsdeltakelse i arbeidet med å utvikle de nye bærekraftsmålene.

De nye bærekraftsmålene erstatter tusenårsmålene etter 2015, og vil gjelde fra år 2016.

- I løpet av de siste årene har vi sett hvordan ungdom har organisert seg, og mobiliserer både nasjonalt og internasjonalt for så sikre at deres ønsker og behov reflekteres i den nye utviklingsagendaen, sier Fogstad, som erkjenner at det gjenstår arbeid for å oppfylle dette. 

- Som rapporten fra FNs befolkningsfond viser, er det fortsatt mye som gjenstår for å sikre at ungdom får en reell mulighet til å påvirke post-2015-utviklingsagendaen.

State of the World Population-rapporten 2014 fra FNs befolkningsfondt ble lansert på et åpnet møte i FN-sambandet i Oslo 18. november. Se mer informasjon om arrangementet her.

Publisert 18.11.2014
Sist oppdatert 16.02.2015