Every Woman, Every Child-kampanjen høster oppmerksomhet i det medisinske fagmiljøet.
Foto: Ken Opprann

Norad bidrar i anerkjent tidsskrift

Erfaringer innen helsearbeid for kvinner, barn og unge får stor plass i artikkelsamling.

Det anerkjente legetidsskriftet British Medical Journal (BMJ) har lansert en artikkelsamling i anledning FNs generalforsamling i New York 2015.

Norad-ansatte har vært bidragsytere i flere av de 16 artiklene i samlingen.

Temaet var FN-kampanjen Every Woman, Every Child (EWEC) som jobber for å bedre helsesituasjonen for kvinner, unge og barn globalt.

- Medarbeidere i Norad har vært prosjektledere. De har deltatt i arbeidsgrupper og bidratt faglig til EWEC-kampanjen. Dette har skjedd i tett samarbeid med Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor, sier Helga Fogstad, avdelingsdirektør i Norads avdeling for helse, utdanning og forskning.

Norads nettverkspartnere og nøkkelaktører innen EWEC har samarbeidet om artiklene.

Aktive i FN-strategi

Norad og Norge deltok aktivt i utarbeidelsen av FNs generalsekretærs strategi for kvinne- og barnehelse. Denne strategien har vært bakteppet for Every Woman Every Child-kampanjen.

- Norads rolle har vært å støtte opp om det norske politiske lederskapet innen global helse på høyeste nivå. Norsk lederskap blir lagt merke til internasjonalt. Vi har blant annet ledet skrivegruppen til den reviderte strategien, som ble lansert under årets generalforsamling i FN. Strategien skal gjelde frem til 2030, sier Fogstad.

Hittil har 25 milliarder amerikanske dollar blitt annonsert til kvinners, barns og ungdommers helse.

- Over 100 ulike organisasjoner fra over 40 land sluttet seg til strategien, sier Fogstad.

Bidragsytere fra Norad

Artiklene beskriver erfaringer med Every Woman, Every Child-strategien siden den ble lansert i 2010.

Her er noen av artiklene Norad har deltatt på:

Spesialrådgiver for Global helse i UD, Tore Godal, Norads Ingvar T. Olsen, Lars Grønseth og Helga Fogstad er kreditert som kilder og bidragsytere til en eller flere av artiklene.

Støtten til FNs generalsekretærs kontor for gjennomføring av EWEC-initiativets arbeidsplan sammen med The Partnership for Maternal, Newborn and Adolescent Health har vært strategisk viktige hovedpartnere for norsk satsing innen global helse og EWEC.

Publisert 15.10.2015
Sist oppdatert 16.10.2015