Portrett av Jon Lomøy, Norads direktør
Etter ni år ute, returnerer nå Jon Lomøy til Norge og Norad.
Foto: Sandra Aslaksen

- Min første oppgave blir å lytte

Mandag 16. november tiltrer Jon Lomøy som Norads direktør.

Som ny Norad-direktør ønsker Lomøy mulighet for å påvirke hvordan Norge kan få best mulig resultater av de 34 milliardene regjeringen har foreslått å bruke på bistand i 2016.

- Vi lever i en brytningstid. Norsk og internasjonal bistand må finne sin plass i en drastisk endret verden. Jeg tror vi vil se dramatiske endringer i det internasjonale bistandssystemet det neste tiåret. Norad må prøve hjelpe Norge til å være i forkant av disse endringene.

Jon Lomøy ble utnevnt til direktør for fire år i statsråd i september. Siden den gang har regjeringen foreslått store endringer i bistandsbudsjettet for å kunne håndtere økte utgifter til flyktninger i Norge.

Lomøy tror de største utfordringene fremover blir å holde fokus på de viktige tingene i denne brytningstiden.

- En umiddelbar utfordring nå er å klare både å se hvordan bistand kan bidra til å løse dagens akutte flyktningkrise, og samtidig beholde fokus på de langsiktige målene, ikke minst målet om å utrydde absolutt fattigdom til 2030.

 

Verden i endring

Lomøy har lang erfaring med utviklingsspørsmål. Han kommer fra stillingen som direktør ved OECDs utviklingskomité i Paris. Denne stillingen har han hatt siden 2010.

Han var ansatt i Norad fra 1989 til 1996, og senere fra 2001 til 2004. Fra 2004 var han i Utenriksdepartementet som avdelingsdirektør hvor han blant annet bidro til opprettelsen av Olje for utvikling, et av Norges mest etterspurte bistandsprogram.

Lomøy har også vært ambassadør til både Zambia (1996-2000) og Tanzania (2007-2010). Etter ni år ute, er han nå tilbake i Norge og Norad.

- Det første jeg kommer til å gjøre er å lytte til medarbeidere og samarbeidspartnere. Ni år borte fra Norge er lang til.

- Du har vært i Norad før – har direktoratet endret seg?

- Både Norad, norsk og internasjonal bistand har endret seg. Men det har heldigvis jeg også!

Publisert 16.11.2015
Sist oppdatert 16.11.2015