Winnie Byanyima, Børge Brende, Ben Moussa
Direktør i Oxfam, Winnie Byanyima, utenriksminister Børge Brende og fredsprisvinner Abdessattar Ben Moussa var blant innlederne i Norad-konferansen 2015.
Foto: Fredrik Naumann

- Verden har ikke akseptert likestilling som norm

Flere av verdens fremste innen likestilling holdt innlegg under årets Norad-konferanse. Likestillingens fremgang og tilbakeslag ble diskutert.

Norad-konferansen 2015 ble avholdt i Oslo onsdag 9. november 2015. Temaet var kvinners rettigheter og likestilling. Konferansen ble åpnet av Norads direktør Jon Lomøy.

- Vi skal feire hva vi har oppnådd. Men vi skal også se fremover på utfordringer og arbeid som gjenstår. Vi skal også se på motkreftene som gjør arbeidet mer utfordrende. Vi trenger lederskap. Derfor er Norges rolle som internasjonal leder veldig viktig, sa Lomøy innledningsvis.

Likestilling og utvikling

- Land kan ikke utvikles uten å ta alle ressurser i bruk. Med like muligheter, vil også kvinner få en reell sjanse til å være forkjempere for utvikling, sa Norges utenriksminister Børge Brende.

Det er oppnådd mange sterke resultater innen kvinners rettigheter og likestilling, men sterke, velorganiserte motkrefter hindrer fremgangen.

- Motstanden er nådeløs. Tilbakeslagene kommer ofte. Mange gjemmer seg bak religion, kultur og tradisjonelle verdier. Vi kan aldri akseptere at såkalte «tradisjonelle verdier» blir brukt til å frata kvinners rettigheter. Vi kan ikke godta holdningen om at kvinners rettigheter kun er vestlige rettigheter, sa Brende.

Kvinner, en del av løsningen

På Norad-konferansen deltok også en av årets Nobels fredsprisvinnere Abdessattar Ben Moussa. Han er president for den tunisiske menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, en av organisasjonene i den tunisiske «Kvartetten for nasjonal dialog».

- Kvinner hadde viktig rolle i den tunisiske revolusjonen. Det tunisiske samfunn var på randen av borgerkrig. Kvinner var en del av løsningen, sa Ben Moussa.

Fredsprisvinneren sier at menn sitter på en stor del av ansvaret for å komme i mål på likestilling.

- I Tunisia er kvinner godt utdannede. Fordelingen mellom kvinner og menn på høyt nivå er likt. Likevel har menn fortsatt til gode å endre mentaliteten, sa Ben Moussa.

Likestilling 20 år etter Beijing

I 1995 skrev FN-landene, inkludert Norge, under på Beijing-plattformen under FNs kvinnekonferanse. Plattformen var en handlingsplan for hvordan land skulle forplikte seg til å arbeide med å innføre likestilling.

- Kvinners rettigheter er menneskerettigheter, sa Hillary Clinton for 20 år siden under kvinnekonferansen.

- Beijing satte agendaen for kvinnerettigheter og fortsetter å gjøre det i dag. Det er ikke lenger et spørsmål om ambisjonen for likestilling. Det handler om hvordan få det gjort, sa Oxfam-direktør Winnie Byanyima.

Oxfam er et internasjonalt forbund av 17 underorganisasjoner på verdensbasis. De huser sekretariat i Oxford, England. Deres overordnede mål er å bekjempe fattigdom. Myndiggjøring av kvinner er en av seks hovedpunkter i Oxfams strategi.

Byanyima peker på at antall parlamentarikere i verden har doblet seg siden Beijing-konferansen. Likevel ligger dette tallet på bare drøye 22 prosent.

- Mye beveger seg i riktig retning, men ikke riktig tempo. Hvis vi holder dette tempoet, må vi vente veldig lenge på likestilling. I parlamentene må vi da vente til 2065 for å komme i mål. For å oppnå likestillingsmålet for verdens statsledere, må vi vente til år 2134, sa Byanyima.

Foregangskvinne fra utviklingsland

- Verden har ikke akseptert likestilling som norm. Land kan ikke godta menneskerettigheter for deretter å velge og vrake. Det er uakseptabelt at en jente som Malala blir skutt fordi hun vi ha utdannelse. Mange jenter har fått sjansen til å gå på skolen, men lar være på grunn av ekteskap. 15 år frem i tid må det være en rett for jenter å gå på skole, sa Byanyima.

Hun er opprinnelig fra Uganda og har bakgrunn som luftfartsingeniør, politiker og diplomat. Hun var også en av Ugandas første kvinner som ble valgt inn i parlamentet. Det var samme år som da FNs kvinnekonferanse ble avholdt.

- 1995 var året da jeg først ble valgt som medlem i parlamentet i Uganda. Jeg ble fortalt tidlig at dette ville være politisk selvmord. Likevel vant jeg valget med god margin. Kvinner i byen løp i gatene, klatret på toppen av biler og feiret seieren for kvinner. Vi påvirket kjønnspolitikken i landet. Vi endret landskapet i landet vårt. Det var et gjennombrudd. Jeg dro til Beijing med vind i seilene, sa Byanyima.

Menn gjør det bak lukkede dører

- Menn er ofte de som har nøkkelen til likestilling. Og menns liv forbedres med likestilling, sier Sonkes direktør Dean Peacock.

Sammen med Bafana Khumalo er han medstifter i Sonke Gender Justice. Sonke jobber for å oppnå et likestilt samfunn som vil være til det bedre for både menn og kvinner. Under Norad-konferansen fortalte de om hvordan de inkluderer menn i likestillingsarbeid i Sør-Afrika.

Peacock forteller at mange menn i Sør-Afrika frykter å bli stigmatisert for likestilling.

- De deltar i husarbeid og lukker gardinene, fordi de er redde for at naboen skal se det. Men likevel kan det hende naboen gjør det samme. Derfor er vi nødt til å fremheve fremgangen som skjer. Vi må fortelle disse historiene, sa Peacock.

Sonke har drevet kampanjen «One Man Can», som har drevet holdningsarbeid for likestilling rettet mot sørafrikanske menn.

- Når manndom er det samme som å være dominant og aggressiv, er det dårlig for kvinner. Men det er helt klart veldig dårlig for menn. Hiv-epidemien er et klart bevis på dette, sa Peacock.

- Rett til å drepe, men ikke forhandle

- Hvis vi ikke har fred, ødelegger det likestillingsarbeidet. Hva gjør vi for å sørge for kvinners beskyttelse i krig? Svaret er enkelt. Vi må hindre kriger og stoppe de som foregår, sier Naraghi-Anderlini. Hun er en av grunnleggerne av International Civil Society Action Network (ICAN).

ICAN bistår sivilsamfunnsorganisasjoner i å fremme kvinnerettigheter, fred og sikkerhet i områder preget av konflikt.

- Kvinner har rett til å kjempe, men ikke anledning til å sitte ved fredsforhandlingsbordet, sa Naraghi-Anderlini.

Hun påpeker som flere andre talere i konferansen at utdanning er et et av de viktigste verktøyene for kvinners rettigheter i konfliktområder.

- Når vi ikke tilbyr utdanning, gjør IS det, med ideologiene og indoktrineringene som følger med, sa Naraghi-Anderlini.

Norads resultatrapport 2015 om resultater til kvinners rettigheter og likestilling ble lansert av direktør Jon Lomøy under konferansen. I rapporten deles blant annet 24 konkrrete eksempler på resultater av norsk bistand til området. 

Publisert 09.12.2015
Sist oppdatert 09.12.2015