Oljeutvinning i Niger-deltaet har ført til miljøskader som er svært merkbare i befolkningens hverdag.
Foto: Mazen Sagar / UNEP

- Drikker og bader i oljevann den dag i dag

Etter 60 år med oljeproduksjon, lever store deler av befolkningen med høy helserisiko på grunn av miljøskadene i Niger-deltaet.

At et land finner olje betyr ikke nødvendigvis bedre levekår for befolkningen. I Ogoni-land, sør i Nigeria, utviklet oljefunnet i 1956 seg til et mareritt for mange av innbyggerne.

Store oljeutslipp førte til alvorlige miljøskader. Flere aktivister fra den fredelige folkebevegelsen «Movement for the Survival of the Ogoni People» ble drept av myndighetene under sine protester i løpet av 1990-årene. De oppnådde etter hvert stor internasjonal oppmerksomhet.

Ifølge FNs miljøprogram (UNEP) er forurensingen i Ogoni-land fremdeles et stort problem, spesielt med tanke på at 60 prosent av menneskene i Niger-deltaet er avhengige av naturmiljøet for å opprettholde livsgrunnlaget.

Norsk oljebistand

Bistandsprogrammet Olje for utvikling (Ofu) har siden 2005 bidratt med kompetanseoverføring til utviklingsland med olje- og gassressurser. Programmet er basert på Norges egne erfaringer innen forvaltning av olje og gass. Tragedien i Niger-deltaet står som et sterkt eksempel på hvor galt det kan gå.

- Dette er ikke enkle problemstillinger. Vi trenger å forstå mer og øke egen kompetanse. I tillegg er vi – sammen med Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet – midt oppe i en vurdering av et mulig Ofu-samarbeid med UNEP for å styrke miljøinnsatsen i programmet, sier Petter Stigset som leder Ofu-sekretariatet i Norad.

Nigeria er ikke en del av Ofu-samarbeidet i dag, men kunnskap om tragedien i Niger-deltaet har en overføringsverdi for flere av Ofu-landene som Norge samarbeider med i dag.

Omfattende skader

I 2006 ba Nigerias president UNEP om å gjennomføre en helhetlig vurdering av miljøsituasjonen i Niger-deltaet. Funnene ble presentert i 2012, i rapporten Environmental Assessment of Ogoniland.

- Miljøskadene fra oljen er så åpenbare i Ogoni-land at du ikke trenger tekniske eksperter fra UNEP for å se dem, sier Muralee Thummarukudy, som ledet den tekniske utredningen i UNEP-rapporten.

Gjennom to års undersøkelser i samarbeid med myndighetene, lokale interessenter og oljeselskapet Shell, kartla UNEP omfanget av forurensingen og foreslo nødvendige tiltak.

Rapporten fant at mer enn 6800 utslipp har vært registrert i perioden 1976 – 2001 med utslipp av omtrent tre milliarder fat olje. De faktiske tallene er ifølge eksperter trolig enda høyere, på grunn av underrapportering.

Restaureringen av Ogoni-land vil ifølge rapporten ta flere tiår.

Olje i drikkevannet

UNEP avdekket også at forurensingen førte til alvorlige helsefarer for deler av lokalbefolkningen som fortsatt er gjeldende.

- Folk drikker og bader i oljevann den dag i dag, sier Thummarukudy.

Innbyggerne lever under svært høy risiko for å bli eksponert for hydrokarboner fra petroleum gjennom luften, drikkevann, badevann, berøring av forurenset jord og utilsiktet inntak av olje.

I det verste tilfellet ble det oppdaget et åtte centimeters lag med raffinert olje over grunnvannet som forsynte brønnene med vann til lokalbefolkningen.

Over 307.000 kvadratmeter med mangroveskog er tapt på grunn av mange illegale oljeraffinerier i skogene, såkalte «bush-refineries». I tillegg har de lokale fiskerne måttet flytte seg over stadig lengre avstander fordi fisken trekker unna de forurensede områdene, ifølge UNEPs rapport.

Samarbeid med oljeselskaper

Shell har vært i Nigeria siden starten på oljeproduksjonen, og er fremdeles et av de største internasjonale oljeselskapene som opererer i landet. Shell gikk med på å betale 84 millioner amerikanske dollar i erstatning til innbyggere i Niger-deltaet for tapene de opplevde ved to store oljeutslipp i 2008 og 2009. Utslippene er anslått å tilsvare 4000 fat olje.

Stigset forteller at det stadig pågår en diskusjon i Ofu-programmet om hvordan oljeselskaper kan bidra med viktig informasjon rundt samspillet mellom stat og industri.

- For oss er det viktig å se problemstillingene fra flere sider for å kunne bistå myndighetene i våre samarbeidsland på best mulig måte. Oljeselskapene er naturligvis en viktig del av dette, sier Stigset.

Rob Donelly har ansvar for Shells myndighetsrelasjoner i Europa og Afrika syd for Sahara. Han mener at en av Shells viktigste lærdommer fra Niger-deltaet har vært å ta alle parter på alvor. Samspillet mellom stat, lokalsamfunn og lokale interessenter er avgjørende for å lykkes.

- Hvis du går glipp av én enkelt interessent, vil du befinne deg i en veldig vanskelig situasjon. Du kan ha en lovlig, finansiell og miljømessig lisens til å operere, men hvis du ikke har en sosial lisens til å operere, blir du sittende fast, sier Donelly.

Engasjerer lokalsamfunn

Når Shell skal utvinne olje internasjonalt, innhenter de nå uavhengige tredjeparter som vurderer om selskapet opererer etter internasjonale standarder.

- Vi har innsett at det er veldig viktig at vi engasjerer lokalsamfunnene og skaper reelle muligheter for positive lokale ringvirkninger. Noen av våre sosiale investeringsprogram er rettet mot å skape muligheter for nyetableringer, små selskaper og ansettelse, sier Donelly.

Arbeidet med lovverk, kapasitetsutvikling av institusjoner og sivilsamfunnet er ifølge Stigset fundamentet i Ofu-programmet. Han bekrefter at et godt samspill mellom alle parter er viktig for at ressursene skal komme befolkningen til gode i et land.

- Et godt juridisk rammeverk, kompetente myndighetsorganer, et aktivt, velinformert sivilsamfunn i tillegg til seriøse, erfarne oljeselskaper er nøkkelen til å nå våre mål. Problemene oppstår når ett eller flere av disse elementene mangler - hvilket åpenbart var tilfellet i Nigeria. Vi bidrar til den nødvendige balansen ved å styrke både myndighets- og sivilsamfunnssiden, sier Stigset.

Norske erfaringer

Selv ikke Norge har gått fri fra alvorlige hendelser i oljesektoren opp gjennom historien. Ofu-programmet har også erfaringer å dele fra norsk sokkel.

- Vi må ikke glemme at også vi har hatt ulykker som Bravo-utblåsningen på Ekofisk, Alexander L. Kielland-tragedien og andre, mindre episoder. Disse har påvirket utviklingen av den norske modellen for ressursforvaltning. Miljøkatastrofer som dem i Niger-deltaet har vi heldigvis ikke erfaring med. Derfor er en dialog med UNEP og Shell verdifullt, sier Stigset.

UNEP og Shell besøkte Norad i Oslo i april for å dele erfaringer og lærdommer fra tragedien i Niger-deltaet.

Publisert 27.05.2015
Sist oppdatert 28.05.2015