Ny klimaminister besøker Norad for første gang

Etter at det det norske klima- og skogprosjektet ble flyttet fra Utenriksdepartementet til Klima- og miljødepartementet, forvaltes nesten 1,8 milliarder skogpenger nå fra Norad. 
Tine Sundtoft. Villa Kulild.
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sammen med Norads direktør Villa Kulild under ministeren første allmøte i Norad. (Foto: Laila S. Berg)

Norad er dermed underlagt klima- og miljødepartementet i tillegg til Utenriksdepartementet. I dag hadde Norad besøk av sin nye sjef, klima- og miljøminister Tine Sundtoft, for først gang.

Både bekjempelse av klimaendringer og fattigdom

Målene om å redusere farlige klimagassutslipp gjennom å bevare skog er viktigst når Norge setter i gang samarbeid. Samtidig er kampen mot klimagassutslipp fra avskoging uløselig knyttet til fattigdomsbekjempelse og bærekraftig økonomisk utvikling.

- Klimapanelets siste rapport viser at klimabekjempelse og fattigdomsbekjempelse må gå hånd i hånd. Det er de fattigste som er mest utsatt for flom, skred og ekstremvær. Det er de som mister boligene sine og næringsgrunnlaget sitt. Og det er de som mangler ressurser til å bygge det opp igjen. Klimaendringene vil dessuten føre til økt fattigdom. Det blir lavere matproduksjon og dårligere tilgang på vann. Mulighetene for varige arbeidsplasser blir ofte borte, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft på sitt første allmøte i Norad.

Miljø- og utviklingspolitikken skal være gjensidig underbyggende

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft besøker Norad for første gang
- Klimaendringene truer resultatene som er oppnådd gjennom all annen bistand. Vi stiller krav til at fattige land lager langsiktige utviklingsplaner som integrerer klimahensyn. Hvis ikke vår egen bistand også gjør dette, vil resultatene undergraves på sikt, understreket klima- og miljøminsiter Tine Sundtoft på et fullt allmøte i Norad. (Foto: Laila S. Berg)

Samlingen for ansvaret for klima- og skogsatsingen i Klima- og miljødepartementet er gjort for å effektivisere ordningen og avklare ansvarsforhold. At Norad, direktoratet med mest fagkunnskap om fattigdomsbekjempelse, nå har overtatt store deler av administreringen, mener Sundtoft er en styrke på flere måter. 

- Klimaendringene truer resultatene som er oppnådd gjennom all annen bistand. Vi stiller krav til at fattige land lager langsiktige utviklingsplaner som integrerer klimahensyn. Hvis ikke vår egen bistand også gjør dette, vil resultatene undergraves på sikt. Norad har viktig kompetanse på dette feltet, noe som er en forutsetning for å støtte opp om klimarobust utvikling, sier Sundtoft. 

Bekymret for manglende engasjement 

Klima- og miljøministeren tror faglig uenighet mellom eksperter og diskusjon om politisk skylddeling har bidratt til at konsekvensene av klimaendringene blir fjernt for folk flest.

- Dette er noe av det som bekymrer meg mest. Jeg har et oppriktig ønske om å bidra til å folkeliggjøre konsekvensene av klimaendringene og engasjere flere - alt fra deg og meg til privat sektor, sier Sundtoft.

Publisert 07.04.2014
Sist oppdatert 16.02.2015